Bokcirkel i Hållbarhet

onsdag 22 februari 2023

Mona Ulvåknippa

Greta Thunbergs bok blir första boken i bokcirkeln, som vi kommer att starta. Bokcirkeln kommer att handla om hållbar utveckling som ett led i att Hållbarhetskommittén inom Rotary distrikt 2360 vill sprida information om just Hållbarhet.

Vi har som första bok valt Klimatboken av Greta Thunberg som hon har skrivit boken tillsammans med ca 80 forskare. Innehållsförteckning och tusentals referenser finns på theclimatebook.org

Vi kommer att läsa några stycken och vid Zoom möten diskutera innehållet. Inga tider är satta ännu, men Klimatboken går att beställaBokus eller Adlibris, för 229 kr.

Vill du vara med? Anmäl ditt intresse att delta till miljo2360@rotary.se

Det första mötet var den 24 april kl 19 via Zoom. Då diskuterade vi kapitel 1, sid 1-42.

Du kopplar upp dig på Zoom Mötesrum:
https://us02web.zoom.us/j/81817672465
Med lösenordet: 1905


Rotary har under många år ansett att miljö- och klimatfrågor är politiska frågor som man inte skall ägna sig åt. Men 2021 beslutade man sig för att lägga till ett sjunde fokusområde, "Protecting the environment" (skydda miljön) och därmed kan man säga att Rotary arbetar med alla de 17 Globala hållbarhetsmålen uppsatta av FN.Har det då någon betydelse att Rotary har ett fokusområde "Skydda miljön"?

Det är ju egentligen The Rotary Foundation (TRF) som är med att fatta beslut om Rotarys fokusområden. Dessa ligger sedan till grund för hur TRF prioriterar och finansierar olika projekt. Från 2021 finns det alltså möjlighet att söka District Grants och Global Grants inom området Skydda miljön.


Vill du vara med och arbeta inom Rotarys satsning att skydda miljön?

Du kan gå med i en av Rotary Action groups.
Environmental Sustainability Rotary Action Group (ESRAG) bildades för att stötta medlemmar i Rotary över hela världen att vidta åtgärder för att upprätthålla vår miljö, särskilt för att stabilisera vårt klimat.
ESRAG deltar också i Conference of the Parties (COP), som är ett årligt klimatmöte som arrangeras av FN. Vid senaste mötet COP 27, i Egypten, november 2022 deltog även Presidenten för Rotary International, Jennifer Jones.
ESRAG har många medlemmar i Sverige och också en svensk Facebook sida, ESRAG Sweden, där man kan hitta även lokala projekt.

Klimatboken - Greta Thunberg